Moderni Žurnal

Tri decenije "malog Ferarija"

Moderni Žurnal
Tri decenije "malog Ferarija"

Decembra 1993. godine na Salonu automobila u Bolonji FIAT je predstavio još jedan model u ovoj godini. Model Fiat Kupe (Fiat Coupé) odmah je osvojio publiku, naročito ljubitelje sportskih automobila.

Zapravo ovde je reč o izuzetnoj transformaciji modela Fiat Tipo, koji je poneo titulu „Evropski automobil 1989. godine“, a za spoljašnji dizajn je bio angažovan legendarni Amerikanac Kris Bengl, dok je unutrašnji uradila Pininfarina. Tako je nastao ovaj uzbudljiv kupe kompaktnih dimenzija (4250 x 1768 x 1340 mm).

Ovaj model je zaista bio veoma dopadljiv, naročito ljubiteljima brzine, jer je izgledao je poput umanjenog i jeftinijeg Ferarija. To mu je i donelo nadimak „mali Ferari“.

Tome je doprinosila i niska silueta koja je, zajedno sa markantnim prednjim i zadnjim svetlosnim grupama zaista podsećala na automobile iz Maranela. Neki od vlasnika su u toj identifikaciji otišli i predaleko, pa su se, kako podseća autoblog.rs, ponekad mogli videti primerci sa Ferarijevim znakom i „štitovima“ na bokovima.

Posle premijere na Sajmu automobila u Bolonji bio je dostupan sa četvorocilindričnim 2.0 16V motorom, u turbo (190 KS) i atmosferskoj (139 KS) verziji. Oba motora imaju dve bregaste osovine i nasleđeni su od legendarnog modela Lanča Delta Integrale, najuspešnijeg reli automobila svih vremena. Tri godine kasnije uveden je 1,8-litarski 16V motor, zajedno sa dvolitarskim agregatom sa pet cilindara i 20 ventila (147 KS) i njegovom Turbo verzijom sa 220 KS koja je pogonila najsnažniji Fiat Cupe 2.0 20v Turbo. Zajedno sa novim motorima, Fiat je napravio i određene estetske promene – modifikovanu masku hladnjaka, volan, centralnu konzolu, kao i panele na vratima presvučene kožom. S obzirom na to da ovaj model ima pogon na prednjim točkovima, verzije sa turbopunjačem su opremljene Viskodrajv diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem.

Specijalna limitirana serija lansirana je 1998. i bila je prepoznatljiva po detaljima kao što su točkovi, poklopac za gorivo, kućišta zadnjih svetlosnih grupa i retrovizori u titanijum sivoj boji. Mehanički, bilo je nekoliko promena u odnosu na standardni model 20V Turbo, a ovaj Limited edišn je dobio i šestostepeni manuelni menjač. Fiat je u početku planirao da proizvede svega 300 primeraka ove verzije, ali je konačna cifra bila mnogo veća i sa traka je sišlo oko 1400 primeraka. Iste godine, verzija 2,0 20v je dobila varijabilni usisni sistem, koji je povećao snagu na 154 KS. Takođe, Fiat je u ponudu ubacio i najprestižniju verziju Turbo Plus, koja je bila opremljena praktično identičnim opcijama kao Limited edišn.

Početkom 2000. godine Fiat je lansirao još jednu specijalnu verziju sa motorom od 1.8 litara. Bila je to finalna verzija koja je imala drugačija kožna sedišta, beli brzinomer sa žutim strelicama, specifične BBS felne od 16 inča i novu masku hladnjaka u obliku saća.

Najsnažniji Kupe verzija 2.0 20V Turbo do „stotke“ ubrzava za 6,5 sekundi (6,3 sekunde u verziji Turbo Plus), a maksimalna brzina je 240 ili 250 km/h sa kasnijim šestostepenim menjačem. Proizvodnja ovog modela je završena u decembru 2000. godine, nažalost bez planova za direktnog naslednika koji su ljubitelji sportskih automobila opravdano očekivali. Tako je Kupe do danas ostao poslednji atraktivan sportski model koji je Fiat napravio.