Moderni Žurnal

Četiri decenije legendarnog Pežoovog "svetog broja"

Moderni Žurnal
Četiri decenije legendarnog Pežoovog "svetog broja"

Pežo 205, koji je na tržištu predstavljen 24. februara 1983. godine, postao je veliki hit među kupcima. Smatra se jednim od najlegenardnijih modela francuskog proizvođača i jednim od osnivača moderne klase supermini vozila na evropskom tržištu. Ovaj model je zapažene rezultate zabeležio i u Svetskom Reli Šampionatu (WRC).

Početkom osamdesetih Pežo nije bio u dobroj situaciji. Nakon što je Pežo kupio Sitroen 1976. godine, nastala je PSA-Sitroen grupa, iako ovo ime neće biti službeno sve do 1980. PSA je 1977. kupio Krajslerove podružnice u Evropi i potom preuzeo kontrolu nad Talbotom.

Međutim, ovi pokreti rezultirali su značajnim dugovanjima Pežoa, ali je zahvaljujući neverovatnom uspehu modela 205, uvek prisutnog u vrhu prodaje cele decenije, francuska kompanije je uspela platiti svoje dugove.

Istorija automobila je pre svega istorija ljudi koji su ga dizajnirali. Istorija modela 205 usko je povezana sa onom Žana Bolioa, člana upravnog odbora francuske kompanije krajem sedamdesetih. On je u tom teškom trenutku za marku osmislio ambiciozan marketinški projekat malog uslužnog vozila koje je bilo puno više od gradskog automobila. Svestran automobil, udoban u gradu kao i na autoputu, pristupačan i sposoban za prevoz male porodice. Ukratko, automobil koji je imao sve.

Pežo 205 doveo je marku do modernosti, ne samo u smislu proizvoda, već i u smislu marketinga i važnosti u motosportu.

Ovaj model je promenio pravila igre, kako dizajnerski, tako i tehnološki i marketinški. Pininfarina je dizajnirao mnoge od prethodnih modela marke, ali ovaj put vlastiti dizajnerski tim marke, predvođen Žerardom Velterom, osmislio je mnogo moderniji i fluidniji dizajn koji je pobedio na interno organizovanom takmičenju kompanije.

Ovaj dizajn inaugurirao neke karakteristične varijate koje će se naći u kasnijim modelima marke, na primer, rešetku sa vodoravnim letvicama i traku između zadnjih svetala.

Ako je dizajn eksterijera odrađen interno, u rukama tima predvođenog Žerardom Velterom, enterijer je poveren jednom od najslavnijih imena automobilskog dizajna, Francuzu Paulu Braku, zaslužnom za modele poput Mercedes-Benca 600 iz 1963.

Tehnički, Pežo 205 označio je ulazak marke u modernu eru: kompaktan, ali prostran, praktičan (uglavnom zahvaljujući vratima prtljažnika), učinkovit i ekonomičan, pogodan za sve namene... Konkretno, to je prvi automobil francuske kompanije koja je ugradila torzione šipke pozadi kako bi proširila prostor u putničkom prostoru.

Još jedna od zanimljivosti Pežoa 205 je da je to bio i prvi automobil koji je uveo novu “porodicu” XU dizelskih motora, točnije 1,8-litarskih četverocilindraša od 60 KS koji je 205 učinio prvim francuskim dizelom u segmentu B i, pre svega, i prvim malim dizelašu koji je nudio pogodnosti jednake onima svojih benzinskih kolega.

Ovo je bio prvi model Pežoa u B segmentu koji je imao široku i raznoliku ponudu motora. Kada je lansiran 1983, bio je dostupan sa četiri benzinska i jednim dizel motorom. Sledeće godine ponuda je proširena legendarnim GTI-jem i Turbom 16 te verzijom sa troja vrata. Ukupno, raspon motora nudio je snage između 45 i 200 KS.

Još jedna od zanimljivosti Pežoa 205 je da je to bio prvi model u B segmentu koji je nudio automatski menjač, što je bilo retko na tržištu u to vreme.

Sportski karakter 205 bio je izvrstan promotivni alat za Pežo. Ovaj model je 1984. godine ušao u vrhunsku klasu Svetskog prvenstva u reliju, legendarnu i dobro zapamćenu grupu B, koju je predvodio Žan Tod za upravljačem impresivnog 205 Turba 16. Peugeot 205 Turbo 16 osvojio je šampionske titule 1985. i 1986. godine. Te 1086. FIA ​​ju je odlučila ukinuti grupu B, zbog smrtnih slučajeva registrivanih tokom sezone, kako vozača, tako i navijača. Zbog toga se Pežo prebacio na Dakar.

Tod je predložio marki da se sa 205 T16 prijavi na teški test u pustinji i prihvatio je izazov. Automobil je prošao razne testove i modifikacije kako bi se mogao takmičiti i odneo je pobedu sa Ari Vatanenom 1987. i Juhom Kankunenom 1988.

Nakon duge karijere od 15 godina i 5.278.050 proizvedenih primeraka, poslednji Pežo 205 je sišao sa proizvodnih traka. Mnogi će ga pamtiti kao Pežoov "sveti broj", onaj koji je postavio temelje uspešnih generacija urbanih vozila: 206, 207 i 208.