Moderni Žurnal

"Italijanski" Yugo

Moderni Žurnal
"Italijanski" Yugo

Yugo se izvozio na većinu evropskih tržišta (Velika Britanija, Nemačka, Holandija, Grčka, Franvuska, Poljska), potom van Evrope (Novi Zeland, Čile, Ekvador, Kanada), a najznačajnije izvozno tržište bile su Sjedinjene Američke Države.

Rekordna godišnja proizvodnja bila je 1989. godine sa ukupno proizvedenih 118.237 primeraka Yuga, ali je već tada počeo da pada izvoz i interes kupaca u SAD. Zastava početkom devedesetih uspostavlja saradnju sa italijanskim automobilskim proizvođačem Innocenti, koji je bio u vlasništvu FIAT-a, za izvoz Yugo Korala u Italiju. Ali izvoz nije bio pod imenom Yugo, već Innocenti.

Tako je od 1990 do 1993. godine, fabrika Zastava proizvodila i izvozila „jugiće“ za Italiju pod markom Innocenti. Modeli su nosili sledeće nazive: Innocenti Koral 45, Innocenti Koral 55 i Innocenti Cabrio 65.

innocenti_koral_45.jpeg

Innocenti je kroz istoriju uglavnom ciljao na jeftine gradske automobile, ali su tu poziciju sada popunjavali brojni modeli koje su prozivodili FIAT, Autobianchi i Lancia. FIAT je odlučio da fabrike Innocentija iskoristi za pravljenje modela Uno za južnoameričko tržište, a sa Zastavom je napravljen ugovor o sklapanju Yuga za italijansko tržište.

Innocenti Koral se nije mnogo razlikovao od modela za jugoslovensko tržište, osim nekoliko oznaka i dodatne opreme. Ponuda je startovala sa modelom Koral 45, sa malim benzinskim motorom zapremine 903 kubika i 45 konjskih snaga. Oni koji su želeli više snage su mogli da izaberu Koral 55, gde je zapremina motora povećana na 1,1 , a snaga na 55 “konja”. Pored dva “heča” sa troje vrata, od 1991. godine u ponudi se našao i kabriolet.

26.jpg

Italijani su želeli godišnju prodaju od 10.000 jedinica, ali Koral nije opravdao očekivanja. Nije pomogla ni reklama sa legendarnim argentinskih fudbalerom Gabrielom Batistutom, dugogodišnjim fudbalerom Fiorentine (eto odakle dolazi fora u filmu “Kad postastem biću kengur”).

Mladima, kojima je ovaj automobil bio namenjen, Innocenti Koral se nije dopao zbog zastarelog stila i niskog kvaliteta izrade. Zbog toga su se radije opredeljivali za kupovinu nekog italijanskog ili zapadnoevropskog polovnjaka.

Ništa bolja nije bila ni sudbina Innocentija. Naime kada je 1996. godine okončana proizvodnja Una, FIAT je rešio da ugasi ovu fabriku.