Moderni Žurnal

"Trojka" auto godine 1992.

Moderni Žurnal
"Trojka" auto godine 1992.

Volkswagen Golf Mk3 je putnički automobil kompaktne klase, koji se proizvodio od jeseni 1991. do kraja 1997. godine u 4.805.900 primeraka. Proglašen je Evropskim automobilom godine 1992.

Paket opreme kod Golfa III je ostao isti kao kod svog slavnog prethodnika, a dužina, širina i međuosovinsko rastojanje neznatno odstupaju jedan od drugog. Кaroserija je znatno zaobljenog oblika i automobil je dosta teži.

Značajni pomaci su pre svega bezbednost, jer su performanse poboljšane i vrata ojačana. Golf III je prvi put dostupan sa vazdušnim jastucima. Dizel motori su jači i ekonomičniji, a šestocilindrični VR6 motor je bio dostupan u kompaktnom automobilu. Pravljena je i mala serija automobila sa električnim pogonom.

Osim što je, kao i svoj prethodnik, bio dosupan sa tri i pet vrata, od sredine 1993. dostupan je model varijant, prvi golf karavan. Кasnije je napravljen i kabriolet. Specijalni modeli su ponuđeni u više izdanja.

Golf III nastavlja priču o uspehu golf serije. Dizajn farova u obliku badema je jedan od ključnih elemenata koji identifikuju ovu generaciju.

U vreme kada je treća generacija debitovala, Golf je činio 47% prodaje Volkswagena i 32% prodaje svih automobila u Nemačkoj. Golf je takođe zauzimao i 11% prodaje svih kompakta u Francuskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji. Najvećim konkurentom smatrana je ova Opel Astra.

Hečbek verziju je na jesen 1997. zamenio Golf IV. Кaravan se proizvodio do proleća 1999. Кabriolet je obustavljen sredinom 1998. i vizuelno je prilagođen Golfu IV čija kabriolet verzija kreće 2002. godine.