Moderni Žurnal

Prvi beogradski Sajam automobila

Moderni Žurnal
Prvi beogradski Sajam automobila

Prvi međunarodni salon automobila, bila je prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma. Održan je od 5. do 15. marta 1938. godine i ugostio je izlagače iz nekoliko zemalja.

Prvi međunarodni sajam automobila u Beogradu, bio je jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u tadašnjoj Evropi. Samim tim predstavljao je jedan od epicentara svetske automobilske industrije.

Na sajmu u Beogradu učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Sajam je otvorio tadašnji ministar trgovine dr Milan Vrbanić, uz prisustvo velikog broja gostiju, privrednika i građana.

Vreme_1938._.png

Bilo je izloženo 375 vozila, od toga 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager.

Zanimljivo je da je usled nedostatka izložbenog prostora, odbijeno čak 117 izlagača.

Godine 2018. povodom 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, izdata je personalizovana poštanska marka u ograničenom tiražu.

prigodna markica .jpg

Ovaj filatelistički raritet podseća na istorijske dimenzije i kontinuitet ne samo beogradskog Sajma automobila, nego i sajamske, auto-moto i prateće industrije u Beogradu ali i na širem evropskom prostoru.

Mesec dana pre otvaranja prvog sajma automobila 1938. godine, beogradska štampa je najavljivala dogašaj, a u novinama su se i reklamirali pojedini izlagači. Sajam su posetili i članovi kraljevske porodice.

Staro sajmište

Za razliku od Zagreba i Ljubljane, Beograd nije imao sajamski prostor. Zbog toga je Društvo za priređivanje sajmova i izložbi, osnovano 1933. godine, na levoj obali Save, između starog železničkog i novopodignutog zemunskog mosta, uredilo je jednu od najvećih sajamskih površina u jugoistočnoj Evropi. 

Na površini od 14 hektara, u vremenu od svega tri meseca, sagrađena je centralna kula i pet paviljona. Nacionalne paviljone su sazidali Italija, Mađarska, Rumunija i Čehoslovačka, dok je sopstvene izložbene dvorane podiglo 17 stranih i domaćih firmi. Beogradski sajam otvoren je 1937. godine. Ovaj prostor danas zovemo Staro sajmište. Za vreme nemačke okupacije ovaj prostor pretvoren je u koncentracioni logor.

900x600_sajam-top.jpg