Moderni Žurnal

Alvis gospođice Doris

Moderni Žurnal
Alvis gospođice Doris

Jedan od vrednijih modela u kolekciji Bratislava Brace Petkovića je Alvis Firefly (Fajerflaj) iz 1931. godine. Reč je o izuzetnom automobilu ručne izrade, koji je, spletom srećnih okolnosti, postao sastavni deo dragocene kolekcije beogradskog Muzeja automobila.

Ove automobile fabrika je pravila za ekskluzivne kupce. Vlasnici ovih malobrojnih izvanredno dizajniranih automobila voleli su da voze sami, tako da im profesionačni šoferi, uglavnom, nisu bili potrebni.

Vlasnica ovog automobila, kako svedoči Braca Petković, bila je mlada i imućna Engleskinja po imenu Doris, čiji je otac bio visoki britanski oficir u Indiji. Ona se 1935. sa ovim automobilom iz Engleske uputila u Indiju da poseti oca. Stigla je u Beograd i odsela u hotelu „Mažestik“. Bio je početak novembra, a kako u sistemu za hlađenje nije imala mešavinu s alkoholom, usled niskih temperatura i smrzavanja, pukla je glava motora. Dalje se nije moglo i Doris se obratila automehaničaru Brkiću u ulici Admirala Geprata koji je pregledao automobil i obećao da će ga popraviti, ali je ona odmah poručila i glavu motora iz Engleske.

Brkić, koji je bio dobar automehaničar, uspeo je da glavu motora popravi, kako to Braca Petković objašnjava, sistemom „nakucavanja“, ali dok je trajala popravka i čekanje glave motora, rodila se i ljubav između njih dvoje. Doris nije produžila u Indiju već je ostala u Beogradu, u srećnom braku sa gospodinom Brkićem.

Alvis preživeo rat

Braca Petković je Doris upoznao šezdesetih godina kada je kod nje išao na privatne časove engleskog jezika. Tako je saznao za ovu priču i počeo je potragu za automobilom. Saznao je da je Alvis preživeo rat i da ga Nemci nisu konfiskovali, verovatno iz razloga što nije imao gume, a i engleska ih vozila nisu interesovala. Posle rata vozilo je prodato i bilo je u vlasništvu njegovog prijatelja Bate Đorđevića i njegovog kuma Mikija Savićevića.

Krenuo je tim tragom i našao ga u jednoj garaži, u Maglajskoj ulici, kod Zvezdinog stadiona, otkupio i dovezao u garažu. Pozvao je gospođu Doris da vidi auto i ona se rasplakala.

Ovaj Alvis je, po Bracinim rečima, bio u dobrom mehaničkom stanju, imao je ispravan motor i brižljivom restauracijom doveden je u besprekorno stanje. Na automobilu su svi delovi originalni.

1931-alvis-2.jpg

Pre nekoliko godina, Muzej automobila posetili su članovi kluba Alvis automobila iz Engleske. Oni su saznali da se u beogradskom Muzeju nalazi jedan od modela za koje su verovali da je zauvek izgubljen. Jedino što su znali o njemu bilo je da je otišao negde na Istok. Bili su iznenađeni kada su ga videli u besprekornom stanju i, proverom broja motora, ustanovili su da je reč o „izgubljenom“ Alvisu.

Kompanija Alvis je radila u Koventriju od 1919. do 1967. godine. Pored automobila i trkačkih automobila, proizvodila je motore za avione, oklopne automobile i druga oklopna borbena vozila.