Moderni Žurnal

Ford Model A, naslednik "Plehane Lizi"

Moderni Žurnal
Ford Model A, naslednik "Plehane Lizi"

Ford je imao težak zadatak da posle Modela T, koji je motorizovao SAD i pokrenuo automobilsku revoluciju, i uz to prodat u 15 miliona primeraka, napravi model koji će biti dostojna zamena.

Mnogi su smatrali da Ford zbog oklevanja da predstavi nov model i zbog preterane zastarelosti legendarnog modela T, neće preživeti dvadesete, ali je kompanija iz Detrota uspela. Pred kraj 1927. godine, 2. decembra, predstavljen je Model A koji je tokom četvorogodišnje proizvodnje zabeležio zavidan uspeh.

Dizajnirao ga je tim na čijem je čelu bio Edsel Ford, ali je u javnosti sve zasluge za izgled, kao i obično, preuzeo otac Henri Ford.

autowp.ru_ford_model_a_4-door_phaeton_3.jpg

Za razliku od Forda T komande i menjač smešteni su na danas uobičajen način. Koncept je klasičan, motor napred, pogon pozadi, a 3.3-litarski redni četverocilindraš razvijao je 40 KS, uz maksimalnu brzinu od 105 km/h. Na nekim evropskim tržištima je nuđen i sa dvolitarskim motorom od samo 28 KS. Proizvodio se u četiri standardne fabričke boje, i bilo je čak 38 različitih karoserijskih verzija, ne računajući unikatne verzije.

Ford A je sklapan u Kanadi, Argentini, Čileu, Japanu, Nemačkoj, Danskoj, Engleskoj, Irskoj, Francuskoj, Australiji i SSSR-u.

Proizvodnja Modela A završena je marta 1932. godine, mada je u SSSR proizvodnja nastavljena sve do 1936. Ukupno je prozivedeno 4,858,644 primeraka, što ga čini izuzetno uspešnim modelom. Visoka produkcija i kvalitet, ali i kultni status koji je ovaj model stekao, osigurali su preživljavanje velikog broja primeraka.

Tako je jedan model ovog automobila i deo zbirke Bratislava Petkovića. Primerak iz muzejske koelkcije nosi oznaku roadster i jedna je od šest verzija sa karoserijom otvorenog krova. Proizveden je 1930. godine.

ford-model-a.jpg