Moderni Žurnal

10 najbitnijih momenata u istoriji Formule 1

Moderni Žurnal
10 najbitnijih momenata u istoriji Formule 1

Vozač Mercedesa, Britanac Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Kine, 1.000. trci u istoriji šampionata Formule 1. Drugi je bio Hamiltonov klupski kolega Valteri Botas, a treće mesto pripalo je vozaču Ferarija Sebastijan Fetelu.

Jubilanrna trka šampionata Formule 1 nije donela prevelika uzbuđenja, jer je petostruki svetski šampion u Šangaju vodio od starta do cilja i na dominantan način došao do 75. pobede u karijeri.

Uoči jubilarne trke, agencija AFP je izabrala 10 najbitnijih momenata koji su obeležili prethodnih 999.


1950.

Prva trka šampiona Formule 1 održana je na Silverstonu 13. maja 1950. godine. Tim "Alfa Romeo", koji se ove godine vratio u šampionat, dominirao je na legendarnoj stazi napravljenoj na bivšem vojnom aerodromu, a pobedio je Italijan Đuzepe "Nino" Farina, koji je kasnije osvojio i to prvo prvenstvo.

1963.

Formula 1 je dobila značajno bezbednosno unapređenje. Odela otporna na vatru su postala obavezna, a kokpiti rekonstruisani tako da mogu vozači mogu biti brzo evakuisani u slučaju incidenta.

1972.

Britanac Berni Eklston kupuje tim Brebam i tako počinje era ove najuticajnije ličnosti u istoriji Formule 1. Eklstonova F1 karijera je trajala više od četiri decenije.

1976.

Šampionat je trebalo da bude završen legendarnom borbom između Ferarijevog Nikija Laudei Meklarenovog Džejmsa Hanta u kišnom Japanu. Lauda, koji je samo nekoliko nedelja pre toga doživeo stravičnu nesreću na Nirburgringu sa opekotinama opasnim po život, odlučio je da su uslovi na stazi isuviše opasni i povukao se iz trke posle samo dva kruga, prepustivši titulu Hantu. Ovo rivalstvo je ovekovečeno u filmu "Rush".

niki i hunt.jpg


1994.

Sportski svet je zanemeo! Trostruki prvak sveta i jedan od najboljih F1 vozača ikada, Ajrton Sena, poginuo je u 34. godini kada se njegov bolid zakucao u zaštitni zid na trci za Veliku nagradu San Marina, i to pred milionima televizijskih gledalaca širom planete.

1995.

Vozačka legenda Huan Manuel Fanđo je preminuo u 85. godini života. Argentinac, koji je osvojio pet šampionata tokom pedesetih godina, zauvek će biti zapamćen kao pionir ovog sporta i bio inspiracija generacije vozača.

2007.

Formula 1 je pogođena skandalom pod imenom "Spygate". Meklaren je kažnjen je sa 100 miliona dolara i izbačen iz konstruktorskog šampionata zbog dobijanja poverljivih informacija iz Ferarijevog tabora.

2008.

Održana je prva noćna trka. Velika nagrada Singapura se vozi centralim ulicama ove male, ali bogate azijske zemlje i predstavlja jednu od najspektakularnijih trka u šampionatu.

2012.

Mihael Šumaher se u 44. godini penzionisao po drugi put. Nemac je završio karijeru kao najuspešniji F1 vozač svih vremena sa sedam titula. Godinu dana kasnije, na skijanju je zadobio povrede mozga opasne po život i od tada nije viđen u javnosti.

2017.

Takmičenje kupuje američka kompanija Liberti Media po ceni od 8 milijardi dolara, čime se završila vladavina Bernija Eklstona i započelo novo poglavlje ovog popularnog sporta.

 Izvor: Mondo/AFP