Moderni Žurnal

Jedina pobeda Porschea u Formuli 1

Moderni Žurnal
Jedina pobeda Porschea u Formuli 1

Porsche je do istorijske i jedine pobede u Formuli 1 došao 8. jula 1962. na Velikoj nagradi Francuske. Za volanom bolida Porsche 804 GP, koji je 8-cilindričnim bokserskim motorom zapremine 1494 ccm i snage 185 KS pri 9400/min mogao potegnuti više od 270 km/h, bio je Dan Gurnay.

Kad je 1961. došlo do velike promene pravila u Formuli 1, pojavili su se neki novi ljudi i bolidi. Uvođenjem motora 1.5 u Svetsko se prvenstvo po prvi puta odlučuje uključiti i Porsche, priključuju im se Šveđanin Joakim Bonnier i Amerikanac Dan Gurnay.

Daniel Sexton ‘Dan’ Gurney (1922 – 2018.) osvaja sjajno treće mesto u prvenstvu, ponajviše što se te godine i moglo pored dominantnih Ferrarija, a na pobedu čeka do VN Francuske sledeće godine, kada je u bolidu Porsche 804 GP već bio novi 8-cilindrični bokser motor 1.5, Type 753.

Sezona 1962. protekla je u velikoj dominaciji britanskih bolida, pa je i do ove pobede Gurney došao zahvaljujući problemima u koje su redom upadali Graham Hill, Jim Clark, Bruce McLaren, John Surtees i Jack Brabham. Ekipa Ferrari se pak, zbog problema sa štrajkovima u Italiji, nije ni pojavila u Ruanu.

Porschov bolid pokretao se 8-cilindrični bokser motor zapremine 1494 ccm, kratkohodne izvedbe (66,0 x 54,6 mm). Imao je dvodelno magnezijsko kućište, aluminijske cilindre presvučene špricanom molibdensko/čeličnom oblogom (Ferral), klipovi su bili titanski, a radilica je bila uležištena u devet ležajeva, piše Autoportal.hr.

Svaki je cilindar imao posebnu aluminijsku glavu sa dva ventila po cilindru, koja su se pokretala sa po dva bregasta vratila na svakom cilindarskom bloku, ukupno četiri (2xDOHC). Glave su bile učvršćene jednodelnim zajedničkim livenim poklopcima razvodnog mehanizma na svakom bloku.

Bregasta vratila, na svakom bloku međusobno povezana zupčanicima, pokretala su se ‘kraljevskim vratilima’. Svaki je cilindar imao dve svećice, a visokonaponski je krug bio sa četiri bobine i dva razvodnika paljenja. Svaki se cilindar napajao preko dva dvogrla rasplinjača Weber po svakom cilindarskom bloku (ukupno četiri). Razvijao je 185 KS pri 9400/min, što je omogućavalo brzinu veću od 270 km/h.

Bila je to jedina pojeda ekipa Porschea u Svetskom prvenstvu Formule 1. Još jednu pobedu za Veliku nagradu Gurneya i Porsche postići će 1962. na stazi Solitude, pored Stuttgarta, prema kojoj je, neki tvrde, čak i Nordschleife dečja igra. Ta se trka, međutim, nije bodovala za Svetsko prvenstvo Formule 1.

Porsche zbog ogromnih troškova donosi odluku da se povuče iz Formule 1. Mnogo godina kasnije vratiće se u Formulu 1, ali samo kao dobavljač motora. Zanimljivo, sledeću pobedu neke nemačke ekipe osvojiće 2008. Robert Kubica i BMW Sauber.

Gurney je prešao u ekipu Brabham i ostvario njenu prvu prvenstvenu pobedu, ali je otišao iz nje neposredno poštp će ona postati dominantna i osvojiti dva prvenstva.

Gurney će sa vlastitom ekipe Eagle doći do pobede, postižući tako neverojatan rekord donošenja prvih pobeda čak trima momčadima, a potom se povući iz preskupih evropskih takmičenja i sa ekipom AAR posvetiti osvajanju svih tipova američkih trka.