Moderni Žurnal

Auto Union osnovan pre 90 godina

Moderni Žurnal
Auto Union osnovan pre 90 godina

Auto Union, nemački pandan General Motorsa, osnovan 29. juna 1932. Audi, Horch, DKW i Wanderer spojili su se u nemački mega-koncern Auto Union, koji je sredinom 30-ih stvorio fantastične bolide. Ova kompanija je uništena u Drugom svetskom ratu, a krajem 60-ih iz nje je uskrsnuo Audi.

Četiri kruga su se spojila, jer je u svetu teško pogođenom velikom krizom bilo teško preživeti samostalno. DKW, Wanderer, Audi i Horch, četiri fabrike automobila iz Saksonije, nastavile su na tržištu kao zasebni brendovi, ali razvoj je bio zajednički, a tržišne branše odvojene.

Ime Auto Union proslavljeno je odmah ‘30-ih, zahvaljujući fantastičnim, suludo-genijalno-nemogućim konstrukcijama bolida koje je stvorio Ferdinand Porsche.

Auto Union, međutim, nije preživio rat. Fabrike su ostale u ruskoj zoni. Crvena armija je konfiskovala i u SSRS odvezla bolide koji su, mahom, završili u starom gvožđu. Po osnivanju Istočne Nemačke na ruševinama koncerna Auto Union nastali su IFA, Sachsenring, posredno Wartburg iTrabant.

Na Zapadu, samo je DKW preživeo. Kad su pred kraj 50-ih poželali da se probiju u luksuzniji segment, od svih su legendarnih imena revitalizovali su baš ono najmističnije, najuzbudljivije, najtajanstvenije - Auto Union. Ali prodaja nije išla onako dobro, dvotaktni motori bili su, osim u onoj drugoj Nemačkoj, prošlost, i vlasnik kompanije, Mercedes-Benz, nije više želeo da pokriva gubitke, te ga je prodao rastućem koncernu Volkswagen. Fabrika iz Donje Saksonije ubrzo gasi i DKW i Auto Union, a oživljava još jedno istorijsko ime -Audi.

Ubrzo je počela bajkovita priča o jednom od najvećih evropskih automobilskih uspeha kasnog 20. veka. I danas je napredak kroz tehniku slogan kompanije Audi, jedine preživele od četiri koje su 29. juna 1932 .odlučile zajedno potražiti neku svetliju budućnost.

Četiri kruga su odabrana za Audijev znak, a ime Auto Union nije zaboravljeno i prepušteno prošlosti, nego je i danas cenjeno i prepoznato kao deo velike priče o Audijevom uspehu.