Moderni Žurnal

Autobuski prevoz u Beogradu između dva rata

Moderni Žurnal
Autobuski prevoz u Beogradu između dva rata

Prvi autobusi u gradskom saobraćaju u Beogradu pojavili su se 1925. godine na liniji Slavija - Avala. Uveden je prvo jedan, pa zatim još jedan autobus, ali nije bilo tačno utvrđenog reda vožnje.

U ovo vreme povremeno su uvođeni autobusi za vreme održavanje sportskih priredbi koji su služili za povezivanje sportskih igrališta sa centrom grada. 

Bilo je i pokušaja da se uvedu linije Knežev spomenik-Terazije-Smederevski đeram i Radnička-Pozorište-Terazije-Pristanište. Beogradskim ulicama kretali su se autobusi N.A.G. koji su imali puno problema da se kreću loše kaldrmisanim beogradskim ulicama.

Tek krajem 1927. godine privatni prevoznik Ljubiša Perišić uspostavlja redovan autobuski saobraćaj u gradu na relaciji Kalemegdan - Savinac, a potom i Terazije - Dedinje.

Opštinska uprava tramvaja i osvetljenja je od Perišića polovinom 1928. godine otkupila tri autobusa marke lanča i dva autobusa marke mercedes. Nešto kasnije otkupljena su i tri autobusa marke reno. Takođe dva stara N.A.G. autobusa su prepravljena kako bi se lakše kretala ulicama. Tako je gradski prevoz od 1928. do 1936. godine organizovan sa 10 autobusa.

bg-001--Lancia-Kotez-Neimar.jpg

Privatno preduzeće Ljubiše Perišića je od 1928. do 1933. organizovalo saobraćaj na linijama Kalemegdan - Kotež - Neimar (uporedo sa opštinskim) sa četiri autobusa, Knežev spomenik - Dedinje sa jednim autobusom, Terazije - Čukarica sa dva autobusa i Slavija - Avala sa jednim autobusom.

Opštinska uprava 1936. nabavlja osam autobuskih šasija sa ekonomičnim dizel motorima - tri mercedesove i pet manovih, a karoserije za šasije izradile su Direkcija tramvaja i osvetljenja i firma "Matija Rajh" iz Novog Sada. 

bg-001--Reno-Knezev-spomenik-Dedi.jpg

Kasnijih godina autobuski prevoz se ubrzano razvija. Tako su tokom 1938. i 1939. nabavljene 22 šasije - po 10 mercedesa i fijata, i dva izletničkog tipa. Karoserije za ove autobuse od lake čelične konstrukcije uradila je "Automontaža" iz Ljubljane. Već naredne godine kupljeni su kompletni autobus i to 10 marke man i dve marke maes, za 80 putnika, kao i tri izletnička marke saurer. Kupljene su i 42 šasije, a karoserije za njih izrađene su u "Automontaži", fabrici "Jasenica" u Smederevskoj Palanci i radionici Vlastimira Petrovića u Beogradu. 

U Beogradu je 1940. godine saobraćaj obavljan na 12 autobuskih linija sa 42 autobusa. Istovremeno je privatnih Ljubiša Perišić držao četiri linije.