Moderni Žurnal

Opelov "bestseler" proslavio 50. rođendan.

Moderni Žurnal
Opelov "bestseler" proslavio 50. rođendan.

Pre tačno pola veka lansirana je treća posleratna generacija kompaktnog Opelovog „bestselera“, model Kadett C.

Reklamiram je i kao idealan porodični automobil, i šarmantan drugi auto sa praktičnim prtljažnikom ili sportski kupe.

Sve do 1979. proizvođen je u Opelovoj fabrici u Bohumu. Sa proizvodnih traka sišlo je tačno 1.701.076 primeraka ovog modela. Od tog broja 52% je izvezeno izvan Zapadne Nemačke, većinom na tržišta u drugim delovima zapadne Evrope. Na drugim svetskim tržištima, međutim, različite verzije modela Kadet C ostale su u proizvodnji sve do sredine ’90-ih godina pod drugim brendovima Dženeral Motorsa.

Kadet C sa pogonom na zadnje točkove pojavio se u kasno leto 1973. sa jasno dizajniranom karoserijom i novom prednjom osovinom sa dvostrukim poprečnim ramenima. Prepoznatljive karakteristike dizajna uključuju ravnu rešetku hladnjaka i poklopac motora sa prepoznatljivim naborom karakterističnim za brend.

"Kadet ne samo da vozi izuzetno dobro, već je i solidno izgrađen i dovršen. Zahteva malo održavanja, lako se popravlja i ekonomičan je za upotrebu", napisali su stručnjaci za testiranje automobila časopisa Auto motor und sport.

Kupci su imali širok izbor i mogli su da pronađu Kadet verziju prilagođenu različitim ukusima. Treća generacija ovog modela je prvobitno bila dostupna kao sedan sa dvoje ili četvoro vrata u standardnoj i luksuznoj verziji, kao karavan sa troje ili petoro vrata, kao i kupe.

Uslediće još mnogo verzija jer je Kadet C dizajniran kao globalni model. U Velikoj Britaniji je izrađivan i kao Voksel Ševet, a proizvodio se i u Aziji, Australiji i Severnoj i Južnoj Americi, sa malo izmenjenom karoserijom i tehnologijom prilagođenom lokalnim uslovima.