Moderni Žurnal

Pre tri decenije Sena odvezao legendarni prvi krug na trci Formule 1

Moderni Žurnal
Pre tri decenije Sena odvezao legendarni prvi krug na trci Formule 1

Velika nagrada Evrope, održana na britanskoj stazi Donington Park 11. aprila 1993, ušla je u istoriju. Ova trka ima posebno mesto u srcima svih automobilskih entuzijasta. Posebno ljubitelja vožnji legendardog Airtona Sene.

Od ove trke i staze niko nije imao prevelika očekivanja. Pre početka, u televizijskom prenosu, Džejms Hant je rekao: „Zabrinut sam, jer će ova staza biti gora nego Monte Karlo. Niko neće moći preticati“. Ali onda je na uskoj stazi, po kiši, Sena u prvom krugu za upravljačem Meklaren Mercedesa sa šestog mesta došao na prvo i stekao 2,5 sekunde prednosti. Redom su padali Mario Andreti, Majkl Šumaher, Karl Vendlinger, Dejmon Hil i Alan Prost.

Kada je nakon trke Alan Prost prigovorio na vremenske uslove, Sena je lakonski odgovorio: „Pa… nisam imao nikakvih problema.“ Trku je obeležilo smjenjivanje suvih i kišnih delova, mnogostruki ulasci u boks, a na kraju je samo drugoplasirani Dejmon Hil završio u istom krugu s nezaustavljivim Senom.

U ponedjeljak ujutro Emerson Fitipaldi, dvostruki svetski prvak, nazvao je Senu samo da bi mu rekao da je to najbolji krug neke Velike nagrade koji je ikada vidio.

Donington Park

 Ovo je legendarno mesto, gde su pre rata pobeđivali bolidi Auto Uniona, koje su vozili legendarni Bernd Rozemejer i Tacio Nuvolari, a kad je staza počela propadati kupio je Tom Vitkroft.

 Ovaj entuzijasta je gledao predratne trke na istom mestu, a kasnije je investirao vlastiti kapital, vratio stazi stari sjaj, usput skupivši najznačajniju kolekciju istorijskih trkačkih automobila na svetu, izloženih u muzeju u sklopu staze.

Dolazak Formule 1 bio je na neki način ostvarenje njegovog životnog sna, ali i izraz poštovanja trkačke zajednice prema ovom jedinstvenom entuzijasti. Trku je dobio, ali su mnogi opravdano sumnjali kako staza baš i nije za Formulu 1, odnosno da je dolazak najbržeg cirkusa na nju samo znak pažnje prema Vitkroftu.