Moderni Žurnal

Najuspešniji bolid Formule 1

Moderni Žurnal
Najuspešniji bolid Formule 1

Lotus 72, legendarni klinasti bolid Formule 1, kojeg je konstruisao Kolin Čepmen, predstavljen je 1970. godine i predstavlja jedan od najuspješnijih i najznačajnijih bolida u čitavoj istoriji ovog takmičenja.

Glavna tehnološka novost, koju i današnji bolidi duguju genijalnosti Čepmena, bili su bočni hladnjaci, levo i desno od kokpita. Ovo je vizuelni identit koga će kasnije pratiti gotovo svi bolidi Formule 1. Između 1970. i 1975. Johen Rint, Emerson Fitipaldi i Roni Peterson doneli su Lotusu čak 20 pobeda.

Lotus je u ovom periodu osvojio tri konstruktorske titule. Rint je 1970. osvojio titulu, dok je Fitipaldi naslov osvojio dve godine kasnije.

Rint je titulu 1970. osvojio s bolidom u bojama Gold Leaf cigareta, a upamćen je kao jedini vozač kome je titula dodeljena posthumno. Emerson Fitipaldi je 1972. do titule došao već u legendarnoj crno-zlatnoj kombinaciji druge marke cigareta, John Player Special.

Po mnogima je upravo ta crno-zlatna kombinacija, koju će Lotus uz kraći prekid koristiti do sredine 80-ih, najlepša u istoriji.