Moderni Žurnal

Kultni automobili u Džarmušovom filmu

Moderni Žurnal
Kultni automobili u Džarmušovom filmu

Pre 30 godina premijerno je prikazan film „Noć na zemlji“. Ova komedija Džima Džarmuša zapravo je omnibus sačinjen od pet priča smeštenih u taksije. Priče se simultano događaju u pet različitih gradova i pet vremenskih zona: u Los Anđelesu, Njujorku, Parizu, Rimu i Helsinkiju.

U filmu se pojavljuju i kultni automobili koje taksisti voze - Chevrolet Caprice Classic Wagon u Los Anđelesu, Ford LTD Crown Victoria u Njujorku, Peugeot 504 u Parizu, Fiat 128 u Rimu i Volvo 144 u Helsinkiju.

 

Losanđeleska priča događa se u sumrak, kada Viktoriju (Đina Roulands), koja je uticajni filmski agent, vozi muškobanjasta Korki (Vinona Rajder), koja bi radije nastavila da vozi svoj taksi nego da prihvati Viktorijinu ponudu i postane filmska zvezda.

U Njujorku, Helmut Grokenberger (Armin Muler Stal), taksista iz Istočne Nemačke, ima problema sa papučicama automobila, pa njegov putnik Jo Jo (Đankarlo Espozito) seda za volan i vozi do Bruklina, a usput će povesti i Anđelu (Rozi Perez).

 U Parizu, taksista Afrikanac (Isak de Bankol) iz vozila izbacuje pijane afričke diplomate i prima na vožnju prelepu slepu devojku (Beatris Dal).

U Rimu, taksista Đino (Roberto Beninji) ispreda priču o svojim seksualnim avanturama svešteniku koji se bori sa srčanim napadima.

 U poslednjoj vinjeti, smeštenoj u Helsinki, Mika (Mati Pelonpa) u svoj taksi prima tri radnika koji ga obasipaju svojim nesrećnim životnim pričama, ali Mika verovatno ima najtežu životnu priču.