Moderni Žurnal

Mazda MX-5 i Honda NSX istorijski automobili

Moderni Žurnal
Mazda MX-5 i Honda NSX istorijski automobili

Mazda MX-5 i Honda NSX su u vrhu liste najpoznatijih japanskih sportskih automobila, a sada je ih je Međunarodna federacija za istorijske automobile (FIVA) primila u klub odabranih.

FIVA je saopštila da se Mazda MX-5 i Honda NSX, modeli koji su se pojavili 1989. godine, sada mogu svrstati među "istorijske" automobile, piše B92.

mazda_mx-5_6396.jpg

Prema propisima, istorijska vozila moraju biti stara najmanje 30 godina, očuvana i održavana tako da su u "istorijski korektnom" stanju. Takođe, ne smeju se koristiti za svakodnevnu upotrebu te moraju biti dio FIVA "tehničkog i kulturalnog nasleđa".

Uzimajući u obzir te kriterijume, FIVA poručuje da su zadovoljavajući primerci Mazde MX-5 i Honde NSX sada dobrodošli u istorijski klub.

NA FIA listi istorijskih automobila nalaze se stariji primerci prve generacije Renaulta Clio, koji se pojavio 1990. godine, kao i Lotus Carlton iz iste godine. Isti status su dobili Lamborghini Diablo, četvrta generacija Trabanta, Land Rover Discovery, Nissan Primera, Toyota Previa, Maserati Shamal, Aston Martin Virage Volante i BMW E63 Serija 3.

renault_clio_rt_5-door_02660067077f05b1.jpg