Moderni Žurnal

Pola veka Pasata

Moderni Žurnal
Pola veka Pasata

Folksvagen je predstavio legendarni model Pasat 1973. godine kao vodeći svoj model i deo strategije transformacije svoje proizvodne linije nakon Bube. Pasat je automobila koji Folksvagen naziva svakodnevnim herojem i klasikom dizajna.

Temeljen na Audiju 80, Pasat je delio mnoge komponente i stil s Audijem, a oba modela je dizajnirao Đorđeto Đuđaro. Nudio se kao limuzina, karavan i liftbek, imao je pogon na prednje točkove i ubrizgavanje goriva, što ga je činilo jednim od najmodernijih evropskih porodičnih automobila svog vremena.

Druga generacija modela predstavljena je 1980. I dalje deleći većinu svojih komponenti sa Audijem 80, vrhunski modeli dobili su Audijev motor sa pet cilindara i pogon na sva četiri točka, koji je Folksvagen nazvao Sinkro. Proizvodnja se povećala jer je ovaj model proizvođen u Kini, Meksiku, Južnoj Americi i Južnoj Africi i prodavao se na šest kontinenata.

Folksvagen je napravio nekoliko promena sa trećom generacijom Pasata, uključujući njegovo prebacivanje na platformu koju deli sa Golfom. Bila je to prva verzija automobila pod nazivom Pasat u SAD-u. Prethodne generacije bile su poznate kao Dašer i Kvantum.

Stilski je takođe odstupio od Audija, jer je imao jedinstven prednji kraj koji je podsećao na Folksvagenove modele sa vazdušnim hlađenjem iz prošlosti. To je jedina generacija sa tim neobičnim stilom. Redizajn je napravljen 1993. godine, a stil se od tada vratio na tradicionalniji Audijev izgled.