Moderni Žurnal

Ferruccio Lamborghini postao član ‘Automobilske kuće slavnih‘

Moderni Žurnal
Ferruccio Lamborghini postao član ‘Automobilske kuće slavnih‘

Ferruccio Lamborghini je 1948. pokrenuo kompaniju Lamborghini Trattori, a njegovi traktori su bili veoma cenjeni među poljoprivrednicima. Ipak, ovom Italijanu je svetsku slavu donela kompanija Automobili Lamborghini koju je osnovao 1963. godine.

Na ceremoniji održanoj 21. jula 2022. Lamborghini je posthumno dobio priznanje za "svoju neumoljivu želju da se uvek poboljšava i inovira".

Priča sa automobilima počela je prilično tiho s modelom 350GT, prikazanim na Sajmu automobila 1963. godine u Torinu kao 350GTV. Usledio je 400GT, ali Automobilska kuća slavnih ističe dva modela kao prave ikone automobilizma.

Prvi od njih je Miura "majka superautomobila" sa središnje smeštenim motorom koja je stigla 1966. godine i preokrenula automobilski svet naglavačke. Često najavljivan kao prvi pravi superautomobil na svetu, bio je prvi automobil koji je uključio srednji zadnji raspored motora u takvoj izvedbi. Njegov 4,0-litarski V12 je imao 385 KS, a što se tiče njegovog nisko postavljenog fastback dizajna, on je tokom godina prešao iz jednostavno zadivljujućeg u legendu.

Ipak, tek kad su ljudi pomislili da ne može bolje, Lamborghini ih je opet uspeo iznenaditi sa nečim što mnogi smatraju "najlegendarnijim superautomobilom svih vremena". U poređenju Miurinim oblinama, Countach iz 1974. je sa svojim širokim klinastim dizajnom izgledao kao da je stigao direktno iz budućnosti.

Ferruccio Lamborghini prodao je većinski udeo svoje kompanije 1974. godine, a umro je 1993. godine. Nekoliko godina nakon njegove smrti Audi je postao vlansik kompanije Lamborghini.