Moderni Žurnal

Citroen XM, model koji je redefinisao pojam udobnosti

Moderni Žurnal
Citroen XM, model koji je redefinisao pojam udobnosti

Model XM je bio prvi Citroen sa elektronski upravljanim hidropneumatskim sistemom oslanjanja, koji je omogućavao nenadmašnu udobnost u vožnji i odlične performanse. Ova limuzina se proizvodila do 2000. godine u različitim varijantama, uključujući i karavansku izvedbu nazvanu Break.

Model DS se proizvodio nesvakidašnje dugo, čak i za ono vreme – punih 20 godina. Logika Citroena je bila da se proizvede napredan automobil koji neće brzo postati zastareo. Zbog toga su se odlučili da razviju dostojnog naslednika model CX, koji bi u svakom pogledu bio moderniji. Cilj nije bio ništa drugo nego objediniti komletno iskustvo stečeno sa SM i GS na istoj platformi.

Više od milion prodatih jedinica između 1974. i 1991. godine glavni su dokaz uspeha Citroena CX, posebno posle lansiranja modela sa dizel motorom i u limuzinskom i u karavanskom izdanju. I CX se je dugo proizvodio, stoga su u Citroenu vredno radili na novoj iteraciji, piše AutoRepublika.

citroen_xm_27.jpeg

Početkom osamdesetih godina, francuska kompanija dala je zeleno svetlo novom projektu koji bi dodatno poboljšao kvalitete CX-a i koji bi postao novi admiralski brod Citroena. Od naslednika se očekivalo da pokaže originalni dizajn, poštujući na neki način ono što je postignuto sa CX-om, ali i da uključuje inovacije koje nikada ranije nisu viđene u samom brendu.

Novi Citroen je nazvan XM (X je bilo slovo koje se u to vreme uobičajeno koristilo na Citroenu, a M je označavalo Maserati, inspirisano čuvenim Citroenom SM iz 70-ih, kada je Citroen bio vlasnik italijanske marke). Jedna od njegovih glavnih osobina je bio elektronski upravljani hidropneumatski sistem oslanjanja nazvan Hydroactive. Ovo je omogućilo XM-u da se prilagođava uslovima puta na svakih pet stotih delova sekunde.

Predstavljen 1989. godine, iznenadio je javnost povratkom na šestocilindrični benzinski motor (poput SM-a), u V rasporedu, zajedno sa DIRAVI upravljačem, sa mogućnošću automatskog samocentriranja, što je dramatično povećalo udobnost u vožnji. Ponuđene su i jeftinije verzije, koje su imale četvorocilindrične benzinske i dizel motore s dva litra zapremine.

citroen_xm_29.jpeg

Dizelaš, uprkos tome što je bio slabiji od turbodizelaša iz CX-a, omogućio je XM-u odličnu brzinu uz manju potrošnju goriva zahvaljujući aerodinamičnosti karoserije, čiji je koeficijent otpora vazduhu bio 0,28 što i dan danas neki modeli mogu samo da sanjaju.

Citroen XM je u pušten u prodaju u maju 1989. godine u Francuskoj, a leta iste godine i u Španiju. Njegova proizvodnja je trajala do 2000. godine, bez direktnog naslednika. XM je prodat u više od 3.00.000 primeraka, što je neuspeh kada se uporedi sa CX-om.

citroen_xm_break_9.jpeg