Moderni Žurnal

Francuski Ford

Moderni Žurnal
Francuski Ford

Fabrika Sitroen osnovana je 1919. godine i bez prekida proizvodi automobile. Jedan od modela ovog francuskog proizvođača koji se nalazi u zbirci Bratislava Petkovića je Sitroen B-10 iz 1925. godine.

Ovaj model automobila proizvođen je samo tokom jedne godine, od 1924. do 1925. godine. Karakterističan je po tome što je bio prvi automobil u Evropi koji je koristio panele karboserije od procesovanog čelika. Ta tehnika je zauvek promenila proizvodni proces automobila i transformisala celu automobilsku industriju iz korena.

Ovaj model je poznat kao “francuski ford” jer se Sitroen ugledao na američkog proizvođača automobila.

Sitroen B-10 je bio malolitražni masovni automobil, dobrog kvaliteta. Vozio se na francuskim drumovima gotovo pola veka.

1925-citroen-b10.jpg


Automobilska radnja Đokić i Vučo reklamirala je Sitroenove automobile kao najbolje u pogledu ekonomičnosti, izdržljivosti i elegancije. “Pređeni kilometar sa Sitroenom staje 0,25 dinara od osobe sa svim troškovima, amortizacijom, benzin, zejtin, gume, razne takse, dok druga klasa željeznicom 1 dinar kilometar”, pisalo je na reklamnom panou.

Sitroen iz zbirke Bratislava Petkovića otkupljen je 1987. godine od privatnog vlasnika koji ga je kupio u Beogradu, upravo u zastupničkoj kući Đokić i Vučo. Automobil je nabavljen u originalnom, ali vrlo koorodiranom stanju. Delovi karoserije su restaurisani, a motor popravljen.