Moderni Žurnal

Zemunski tramvaj

Moderni Žurnal
Zemunski tramvaj


Od Terazija do Glavne pošte u Zemunu od novembra 1935. godine do Aprilskog rata 1941. godine saobraćao je tramvaj broj 14. Tramvaj broj 14 danas saobraća od Ustaničke do Banjice, a zemunsku “četrnaesticu” zamenio je autobus broj 84.

Ideja o uvođenju nove linije nastala je posle izgradnje mosta Kralja Aleksandra koji je otvoren decembra 1934. godine, kada je stvorena kopnena veza između Beograda i Zemuna.

Prvi tramvaj na liniji 14 prešao je Savu i uputio se ka Zemunu naredne godine, 5. novembra 1935. Tada je zvanično uspostavljena nova linija gradskog prevoza.

Od Terazija do Zemuna bilo je sedam stanica, a popularna "četrnaestica bila je linija duga 6,2 kilometara.

Izgradnjom mosta, veliki broj zemunskih pijačara dobio je put kojim će brže dolaziti u grad i prestoničanima nuditi svoje proizvode. Beograd je u tom trenutku već imao 13 tramvajskih linija pa je novi prevoz dobio oznaku 14.

Tramvaj broj 14 najpre je saobraćao od hotela Moskva do hotela Central u Zemunu i to državnim putem Beograd - Zemun koji više ne postoji. “On je išao dijagonalno u odnosu na današnje bulevare Nikole Tesle i Mihajla Pupina i sekao je prostor na kome se nalazi Palata Srbija (nekadašnja zgrada Saveznog izvršnog veća). Trasa je sa beogradske strane uskoro produžena, pa je početna stanica četrnaestice bila Vlajkovićeva ulica pored skupštine”, kaže Darko Vasić, autor DVD-a "Zemun, nekada i sada".

tramvaj-od-zemuna-do-centra-beograda-0.jpg

Na liniji 14, d Beograda do Zemuna saobraćalo je šest tramvaja sa prikolicama. Sve do 1940. Godine u Zemunu nije postojala okretnica, već samo "mimoilaznica". Ondašnji tramvaji su bili konstruisani tako da su mogli da voze u oba smera. Tako bi došli do Glavne pošte u Zemunu, stali, i jednostavno krenuli u drugom smeru. Do 1940. sa beogradske strane je linija produžena do Novog groblja.

U noći između 11. i 12. aprila 1941. Godine, tokom Aprilskog rata, vojska Kraljevine Jugoslavije je minirala most kralja Aleksandra u očajničkom pokušaju da spreči prodor Nemaca u Beograd. Tramvajski saobraćaj između Zemuna i Beograda tada je zauvek prekinut.

Linija 14 je još neko vreme vozila sa druge strane Save, jer je u tom trenutku, kada je most dignut u vazduh, na zemunskoj strani ostalo nekoliko tramvaja, pa je tokom rata uspostavljana linija od Starog sajmišta do Zemuna.

Po okončanju Drugog svetskog rata zemunski tramvaj je zauvek otišao u istoriju. Međutim posle 1956. godine i izgradnje Brankovog mosta, ovom trasom je krenuo trolejbus sa brojem 14.

Prilikom proširivanja Brankovog mosta i promene novobeogradskih bulevara, početkom sedamdesetih godina, autobus je zamenio tramvaj. Produžavanjem trase do Nove Galenike broj mu je promenjen u 84 i ta linija i danas postoji.

Izvor: opušteno.rs